Promenaden väntar på ditt erkännande

Härom dagen chattade jag med en vän som undrade om hans dagliga hundpromenad var att betrakta som vandring. Han knatade ju omkring i skogen under en hel timma och blev svettig. Jag svarade att hundpromenaden just var en promenad, vilket irriterade och jag ombads definiera. Jag sa att vandring är när man går från A till B och där emellan är beroende av innehållet i ryggsäcken. Min besvikna vän dissekerade vidare: Hur många kilometer måste man gå för att det ska räknas som vandring? Hur lång tid? Och måste man verkligen ha ryggsäck?

Langental i Val Gardena, Italien.

Någonstans där slog det mig att begreppet vandring håller på att jämställas med promenad och den utvecklingen är bra.

Som så ofta i friluftslivet står de kommersiella aktörer närmast verkligheten och vandringsreseföretagen exemplifierar tydligt. De som vill knata omkring bland utländska fjäll vill också ha middag på hotell och gärna passera en pittoresk servering till lunch. En promenad är alltså vad vi efterfrågar oavsett om vi vill bli blötkalla i Skottland eller solstekas utmed Medelhavet. Precis som där hemma är vi fullt nöjda med dagsturer, vilket betyder maximalt 15 kilometer för personer som dittills mest bara drömt om ett aktivare liv. Hälften ifall vi talar om individer med bilberoende.

Så ser verkligheten ut och därför berättar kristallkulan att promenaden är friluftslivets kommande trend. Den kan enkelt fås att innehålla allt vad vi söker. Socialt umgänge och

fri natur i kombination med god mat och dryck, samt en lagom dos frisk luft, liksom en och annan upplysning om botanik, geologi eller kulturhistoria. En bra promenad är, precis varje lyckad vandringen, lika mycket naturupplevelse som social motionsform och allmänbildning.

 

Paulusleden i Turkiet.

Promenaden kan dessutom bli hur krävande som helst. Allt du behöver göra är att förlägga dagsturen i en hyfsat stökig terräng med höjdskillnader. Om den sedan utgår från Chamonix eller Söderköping är ointressant. Och just här ligger dess styrka.

Denna kommande trenden promenad förutsätter dock att vi omvärderar själva begreppet eftersom ordet saknar prestige och fortfarande associeras med grosshandlare Gyllenprutt på söndagsvackling till punschverandan, våren 1918.

Men, tecknen är tydliga i skyn. Ordet promenad har börjat smyga in i reklamen. Stockholms politiker talar om den framtida Promenadstaden och från min hemmahamn Singapore slingrar 200 kilometer Park Connector Network, ty det är storstadens invånare som dikterar friluftslivets mode. Promenaden är här för att erövra världen. Var så säker.